In een wereld waarin online aanwezigheid van groot belang is, moet je weten wat je concurrenten doen en hoe je jezelf kunt onderscheiden. Je concurrentieanalyse uitvoeren doe je stap voor stap, begin klein en het zal snel uitgroeien tot een brede analyse. 

Wat is concurrentiepositie

Maar wat houdt concurrentiepositie eigenlijk in? Het verwijst naar de positie van jouw website of merk ten opzichte van je concurrenten in zoekmachine-resultaten.

Het belang van concurrentieanalyse voor jouw bedrijf

Concurrentieanalyse is altijd belangrijk geweest, en de waarde van deze activiteit neemt alleen maar toe naarmate de tijd verstrijkt. Door zicht te houden op de concurrentie, kunnen trends in het landschap worden geïdentificeerd en kan de koers op tijd worden aangepast mocht het nodig zijn. 

Je concurrentieanalyse uitvoeren doe je stap voor stap, begin klein en het zal snel uitgroeien tot een brede analyse. zwakke punten van andere bedrijven te identificeren, vind je aanknopingspunten die je kunt verbeteren voor jouw online aanwezigheid. Dit gebeurt om de volgende redenen:

Waarom je concurrentie altijd een stap voor moet zijn

Als je een bedrijf online hebt, is een website tegenwoordig een must. CBS verklaarde in 2018 zelfs dat bijna alle bedrijven (94%) een eigen website hebben. Met zoveel bedrijven die online aanwezig zijn, wordt de concurrentie steeds feller.

Concurreren in een steeds veranderend internetlandschap

De reden waarom het belangrijk is om je concurrenten goed in de gaten te houden, is omdat het internet en de functies ervan steeds veranderen en groeien. Als je weet hoe jouw concurrenten deze nieuwe functies gebruiken, kan je hiervan leren en dit toepassen op jouw eigen bedrijf.

Stap 1. Identificeer je SEO concurrenten

Het eerste dat je hier moet weten is, het onderscheid tussen tussen  je zakelijke niche concurrenten en je SEO concurrenten. SEO-concurrenten en SERP-concurrenten nemen waardevolle digitale ruimte in op de zoekresultatenpagina, waardoor andere bedrijven minder zichtbaar zijn.

Bijvoorbeeld, als je een webshop hebt die gezonde snacks verkoopt en je wilt hoger ranken voor "sportmaaltijden", zullen je SERP-concurrenten waarschijnlijk andere diëtisten, gezondheidsblogs en -tijdschriften zijn. Hoewel ze mogelijk niet exact dezelfde producten verkopen, strijden ze nog steeds om de aandacht van gebruikers op de zoekresultatenpagina.

Als je doel is om je concurrenten op de zoekresultatenpagina te verslaan, is het belangrijk om eerst te achterhalen wie ze zijn. Gebruik je favoriete tools voor keywordonderzoek en ranktracking om inzicht te krijgen in concurrenten die al rangschikken voor dezelfde zoekwoorden als jouw domein en voor de zoekwoorden waarop jij ook wilt ranken. Dit geeft je waardevolle informatie om je concurrentiepositie te begrijpen en je SEO-strategie aan te passen.

Tools voor keyword research

Google Search Console, SEMrush, Ahrefs en Moz zijn de beste opties. Het mooie is dat al deze tools een gratis versie aanbieden. Deze tools kunnen helpen bij keyword onderzoek, het analyseren van backlinks en het bijhouden van je keyword rankings in zoekmachines. Welke tool je ook gebruikt, raad ik aan om naar Google te gaan, handmatig te zoeken op een paar van je belangrijkste zoekwoorden en zorgvuldig door de SERP-snippets te kijken.

Pro tip:

Kopieer niet het zoekwoordenonderzoek van je concurrenten en reproduceer vervolgens hun inhoud. In plaats daarvan kun je een concurrentievoordeel behalen door sociale media te gebruiken voor zoekwoordenonderzoek. Hier leg ik uit hoe je kunt profiteren van wat mensen zoeken op sociale media en dit kunt combineren met wat ze zoeken op Google/Bing.

Stap 2. Evalueer het niveau van de concurrenten

Als je eenmaal je SERP-concurrenten hebt gevonden, moet je kijken of je ze kunt overtreffen. In theorie kun je elke concurrent verslaan, maar in sommige gevallen zijn daarvoor veel te veel middelen voor nodig. 

Ga terug naar je favoriete keyword research tool die je in de vorige stap hebt gebruikt en let op de volgende metrics van je concurrenten:

  • Domeinautoriteit (verschillende tools hebben verschillende namen voor deze metric, maar allemaal zijn ze gebaseerd op de kwaliteit en kwantiteit van backlinks)
  • Indexering in zoekmachines
  • Google-rankings
  • Backlinks
  • Verkeersvolumes
  • Sociale signalen

Als je je concurrenten wilt verslaan, is een grondige analyse essentieel. Dit kan in eerste instantie ingewikkeld lijken, maar het is de sleutel tot succes. Een goede techniek is hierbij van groot belang.

Wie voert de concurrentie analyse uit?

Natuurlijk kun je zelf het SEO-concurrentieonderzoek doen of een van je werknemers het laten doen. Maar als je er geen kaas van hebt gegeten en alles nog moet leren, dan ben je niet alleen veel tijd kwijt die je beter ergens anders aan kunt besteden, maar het kan ook meer kosten dan je had verwacht. Het kan dus slim zijn om te investeren in een professioneel SEO-bureau. Daar weten ze precies wat ze doen en kunnen ze snel het beste resultaat voor je behalen, zonder dat je budget de pan uitrijst.

Hoe je slimme zoekwoorden kiest als je website nog niet sterk genoeg is. Denk - als de zoekresultatenpagina moeilijk is en vol met sterke websites, en jouw site is duidelijk zwakker, stop dan al je focus op eenvoudigere zoekwoorden. Totdat je sterker wordt, tenminste

Stap 3. Controleer de on-page en technische SEO van je concurrenten

Voordat je begint met het optimaliseren van zoekwoorden, moet je eerst de staat van de on-page en technische SEO van je concurrenten controleren en deze vergelijken met jouw website. Als je merkt dat jouw eigen website veel zwakker is dan die van je concurrenten, dan moet je eerst alle on-page en technische problemen oplossen. Dit zal je een extra boost geven om enkele van je SERP-concurrenten te verslaan. Voer de websites van je concurrenten door je favoriete website-audittool (Ahrefs, Screaming Frog, WebSite Auditor, enz.) en vergelijk de resultaten met die van jou.Let op indexatie problemen, metadata, PageSpeed, mobiele optimalisatie, redirects en website-structuur. Richt je op het verbeteren van de aspecten waarop je het meest achterloopt, als eerste.

Stap 4. Vind de top zoekwoorden van je concurrenten.

De volgende stap in concurrentieanalyse is om de onderwerpen te identificeren waar je concurrenten het vaakst over schrijven. Het idee is vrij duidelijk - als veel van je SERP-concurrenten een bepaald onderwerp behandelen, dan brengt die zoekopdracht veel verkeer met zich mee. Bovendien fungeren die behandelde onderwerpen als een benchmark van hoogwaardige content voor Google. Om deze nieuwe zoekwoorden te ontdekken, voer je je doelzoekopdracht uit via een zoekwoordonderzoekstool die TF-IDF-analyse ondersteunt. Let op hoeveel van je SERP-concurrenten een zoekwoord gebruiken en hoe vaak.

Stap 5. Controleer de content van concurrenten

Het analyseren van de inhoud van concurrenten geeft je belangrijke inzichten over hoe je je eigen pagina's kunt optimaliseren.

Ga naar Google en typ je doelzoekopdracht in. Bekijk de SERP en let op:

  • SERP-functies die de zoekopdracht heeft getriggerd - dit zal je helpen bij het kiezen van het beste inhoudsformaat om te slagen met de gegeven zoekopdracht;
  • Titels en beschrijvingen van de SERP-fragmenten - hoe pakkend ze zijn;
  • Aanwezigheid van rich snippets in de SERP - als er veel zijn, dan moet je ook schema markup aan je pagina toevoegen.

Klik op een paar zoekresultaten en neus rond op de pagina. Check hoe ver ze gaan met het onderwerp en hoeveel tekst erop staat. Kijk ook of er iets speciaals op de pagina staat - je wil uiteindelijk wel alles hebben wat zij hebben, maar dan met een eigen twist.

Pro tip: 

Ik gebruik deze truc elke dag. Het is niet het volledige plaatje, maar het vertelt je 90% van wat je moet weten over een website. Hoe controleer je of je concurrenten op zoekresultaten verschijnen voor jouw zoekwoorden:

Ga naar Google;

  • Typ in de zoekbalk de zoekoperator "site:" + jouw domein
  • Onder de zoekbalk zie je een schatting van hoeveel van jouw pagina's door Google zijn geïndexeerd.

Stap 6. Analyseer de backlink-profielen van concurrenten

Backlinks zijn een van de belangrijkste ranking factoren, dus een backlink-audit is een onderdeel van de concurrentieanalyse voor SEO. Jouw content kan perfect zijn, maar zal niet rangschikken zonder backlinks.  Inzicht in waar jouw concurrenten backlinks vandaan halen, stelt je in staat om jouw eigen backlink-strategie te verfijnen en nieuwe kansen te ontdekken. Neem niet alleen een snelle blik. Bekijk individuele links en denk na: "Waarom hebben ze gelinkt naar mijn concurrent, en hoe kan ik ervoor zorgen dat ze naar mij linken? Opmerkingen: We hebben het nu over dofollow backlinks, dat wil zeggen degene die link juice doorgeven. Ze zijn het doel tijdens elke backlink-outreach-campagne. Gebruik een backlink-checker-tool en voer de websites van jouw concurrenten erdoor. Pro op: Hoe je de Backlinks van je concurrenten kunt vinden 

Wat gebeurt er nadat je alle feiten hebt verzameld?

Op basis van de evaluaties die je hebt gekregen van het SEO-concurrentieonderzoek, kun je nu je eigen zoekmachine- en online marketingstrategie bedenken. Als je met een ervaren SEO-bureau werkt, geven zij je een duidelijk advies over wat je moet doen.

Conclusie: Waarom is SEO concurrentieanalyse zo belangrijk?

Begrijp het onderscheid tussen je zakelijke niche concurrenten en je SEO concurrenten. Door de zwakke punten van andere bedrijven te identificeren, vind je aanknopingspunten die je kunt verbeteren voor jouw online aanwezigheid. Het stelt je ook in staat om effectieve marketingstrategieën in plaats te zetten.