19 mei is het Global Accessibility Awareness Day! Deze dag is in het leven geroepen om meer bewustwording te creëren voor digitale toegang en inclusie voor mensen met een handicap en beperking. Groove Digital staat graag stil op deze dag door dit blog.

Het internet wordt vaak gezien als een toegankelijk medium en zo is het natuurlijk ook bedoeld. Helaas heeft niet iedereen de volledige experience op de website. Miljoenen Nederlanders hebben één of meerdere beperkingen. Denk bijvoorbeeld aan mensen die blind, slechtziend of kleurenblind zijn. Rijksoverheid heeft een volledige pagina geschreven over wat digitale toegankelijkheid is én wat de richtlijnen zijn. 

Global Accessibility Awareness Day Logo - Groove Digital
Het officiële logo van 'Global Accessibility Awareness Day'

Webtoegankelijkheid omvat alle handicaps die de toegang tot het Web beïnvloeden, inclusief:

  • Auditief
  • Cognitieve
  • Neurologisch
  • Fysiek
  • Spraak
  • Visueel

Hoe maak je een website digitaal toegankelijk? Groove Digital geeft drie basistips!

  1. Voeg een tekstalternatief aan een afbeelding, ook wel (alt tekst). Dit kan zowel op jouw website worden gebruikt als 
  2. Gebruik contrasterende kleuren
  3. Geen 404-pagina’s 

Hier een overzicht van tooltjes die je kunt gebruiken om te testen of jouw website toegankelijk genoeg is.

Andere Hulpmiddelen:

De hashtag #A11y is zeer waardevol bij het zoeken naar informatie, tips and tricks over toegankelijkheid.

#A11y  is een andere manier om het woord 'toegankelijkheid' te schrijven. Het is een verkorte versie voor Twitter en andere sociale netwerksites die het aantal tekens beperken. '
A' is de eerste letter; er staan 11 letters tussen, en 'y' aan het eind. Voeg het hash label toe en je hebt #a11y, hoewel het gebruik van "a11y" om het woord af te korten ook buiten de sociale media gebruikt wordt.

Voor gecureerde digitale toegankelijkheid tweets  volg  @a11y dat doen wij ook.

We hebben door een research van de hashtag een goede tip gevonden voor zowel site-eigenaren en app ontwikkelaars:

“When using default sounds in your application, make sure you allow your users to change them to their liking or needs.” — Andre Louis (musicus, tech-lover, self-proclaimed geek)"

Notificaties

Als je er voor kiest om standaard geluidjes/tonen te gebruiken in je applicatie, let er dan met het oog op toegankelijkheid op dat de gebruiker deze kan aanpassen. De gebruiker moet ervoor voor kunnen kiezen om de ene notificatie belangrijker te laten klinken dan de andere. Ook is het prettiger om geluiden met een hogere frequentie (zoals notificaties van WhatsApp, Facebook of Twitter) korter te laten zijn, dan die van push notificaties die veel minder vaak voorbij komen.

Belemmeringen voor technologie stap voor stap uit de weg ruimen. Wij vonden deze quote wel passend;

"Accessibility is a continuum. It's not about compliance. It's something that can always be improved, just like website performance or conversions. It's about continual progress." ~ Ronnie Burt

Heb je hulp nodig bij het maken van een website? Groove Digital staat voor je klaar.