“Digitale handigheid is echt een must” 

Veel bedrijven zetten de laatste tijd extra in op hun online-aanwezigheid. Het online aanbieden van je dienst of product is vandaag de dag essentieel. Echter, nog lang niet ieder bedrijf heeft zich op deze vertrekkende boot incheckt. Ben jij een van die ondernemers die de vertaalslag naar de online wereld nog moet slaan? Dan is dit artikel voor jou! we leggen je de verschillend tussen Shopify en Woocommerce van A tot Z uit. Dus als je klaar bent met lezen weet je precies welk platform het meest geschikt is voor jou en het beste aansluit op jouw behoeften.

“Waar kan ik nou het beste voor kiezen? Shopify of Woocommerce?”

Shopify

De naam zegt het al: ‘Shop’ify. Een platform dan voor de volle 100% ingericht op e-commerce. Shopify heeft haar platform zo ingericht dat het voor het gros van de mens toegankelijk is, plug-and-play. Hierdoor heeft het snel kunnen groeien omdat er veel middel en kleine bedrijven online zijn gegaan met hun winkel. Dit konden vroeger alleen de grote bedrijven omdat alles toen nog geprogrammeerd moest worden.

Er zijn een aantal redenen waarom bedrijven kiezen voor het Shopify-platform. Omdat sShopify is ingericht voor de e-commerce wereld, zijn het merendeels shops die ervoor kiezen om Shopify te gebruiken als hosting. Dit komt omdat er veel opties meekomen die het runnen van een winkel gemakkelijk maakt, daarnaast is het schaalbaar.

Het is echter ook mogelijk om je Shopify webwinkel te hosten bij een externe provider. Kortom: Shopify biedt alles aan onder 1 dak, maar staat ook toe om resources van derden te gebruiken.

Thema’s en Customization opties

Er is te kiezen uit een mooi aantal gratis en betaalde thema’s, voor de betaalde thema’s wordt een eenmalig bedrag in rekening gebracht van 140 tot 180 dollar. Deze is dan meteen afbetaald en je hoeft hier dus niet meer jaarlijks voor te betalen, wat bij sommige betaalde thema's van WordPress wel het geval van is.

Een nadeel daarvan is wel dat je maandelijks 29 dollar betaald voor de hosting van Shopify, dit is jaarlijks evengoed best veel geld.

De builder van Shopify is zo ingericht dat in principe iedereen er mee aan de gang kan, daar staat tegenover dat niet alles aan te passen valt. Er zijn veel leuke opties waar je mee aan de slag kunt, maar er staat ook veel dingen vast geprogrammeerd in het thema. Uiteindelijk zijn er sommige dingen nog wel aan te passen via codering, maar dat laten we voor nu er even buiten.

App-integraties

Shopify zelf kom je niet heel ver mee als winkel, je betaald eigenlijk alleen voor de technologie. Maar de kracht zit hem in het platform in zijn geheel, het is meer dan alleen een e-commerce platform. Het beschikt over een marketplace met meer dan 4000 apps die jouw de functionaliteit van jouw winkel bevorderd, deze sluiten allemaal naadloos aan op de technologie van Shopify.

Dus overal waar je aan denkt en wat je maar nodig hebt voor jouw winkel is een app voor ontwikkeld, geen lastige coderingen meer. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld: Mollie (voor betalingen), PostNL (voor de verzending), Shopify SEO (voor de vindbaarheid), Apps voor speciale integraties op je website, apps voor reviews en ook integraties van alle social-media platformen. Hierdoor is het makkelijk om je social-media accounts van je bedrijf te koppelen aan je website.

Denk ook aan automatische integraties met bedrijven waarmee je een samenwerking hebt, bijvoorbeeld een fulfilment center.  Hierdoor worden je bestellingen, je voorraad en het afbakeningsproces allemaal automatisch gestuurd, waardoor het nog meer schaalbaarder wordt dankzij Shopify.

Customer Support

Het is een van de belangrijkste dingen van de laatste tijd in de e-commerce-wereld, waar veel bedrijven nog veel van kunnen leren en dat is de klant support. In veel stores is het bijna onmogelijk om iemand te spreken of waar je je vraag kwijt kan, terwijl het zo makkelijk is om een app te installeren voor de klanten waar ze hun vraag kwijt kunnen. Alleen maar door te laten zien dat het aanwezig is krijgen klanten al een vertrouwd gevoel van, waardoor ze weer sneller over zullen gaan tot conversie.

Woocommerce

Om te beginnen, wat is Woocommerce? Dat is een plug-in die je installeert op het WordPress platform. Hierbij krijg je allemaal functionaliteiten die jou er mee helpen om je winkel zo goed mogelijk in te richten, denk hierbij aan: voorraad-, verzending- en belasting integraties. Daarnaast kun je gemakkelijk betaalproviders zoals Mollie koppelen aan je website, hierdoor kunnen klanten afrekenen op je webshop.

Thema’s en Customization opties

De Thema’s en customization opties komen grotendeels mee met het thema dat je installeert als plug-in, hierdoor kun je de website zo designen als dat je zelf wilt. Dit betekent niet dat Woocommerce helemaal niet met opties komt. Door Woocommerce te installeren krijg je een aantal opties die het makkelijker maken om van je website een webshop te maken zoals bijvoorbeeld gebruik maken van een variabel product. Dit is het instellen van opties van een product zodat je niet allemaal verschillende producten hoeft aan te maken voor elke kleur of maat.

De customizations en opties die Wordpress daarnaast aanbiedt zijn eindeloos, denk hierbij aan elke lijn en hoek op de website kun je aanpassen in de vorm en kleur naar keuze. Dit maakt de opties voor het designen van een website eindeloos, terwijl Shopify duidelijk haar grenzen heeft.

App-integraties

Woocommerce is van zichzelf een plugin die is gebouwd op het open source van WordPress. Naas Woocommerce zijn er nog ongeveer 58.000 andere plug-ins die naadloos aansluiten op het platform. Niet al deze plugins zijn rechtstreeks gerelateerd aan Woocommerce, maar kunnen wel het geheel van de website en dus de klantervaring verbeteren. Deze plug-ins bieden opties voor alles wat je kan bedenken, denk aan een reserveer pop-up voor restaurants of een plug-in om je klantenservice te automatiseren. Ik hoor je denken, ik ga zoveel mogelijk plug-ins gebruiken. Maar net zoals te veel eten, zijn te veel plug-ins ook slecht voor je website. Verwijder dus je plug-ins die je niet gebruikt om de snelheid van je website te behouden, dit is belangrijk voor je SEO.

Naast alle plugins heb je dus ook zoals hierboven vermeld, een plug-in voor de customer service. Maar naast dat je de optie geef aan je klant om wat te vragen of te melden, is het erg belangrijk om hier ook daadwerkelijk op te reageren.

Conclusie: Shopify of WooCommerce?

Shopify is de vooral de laatste jaren erg populair geworden. Dit komt omdat de e-commerce wereld een sprong heeft gemaakt. Shopify maakt het haar gebruikers makkelijk om te starten en dat gaat hand in hand met het grote aantal dat wilde starten in de E commerce.

Daarnaast is Woocommerce / WordPress al jaren een groot platform voor veel bedrijven, omdat het zoveel opties biedt. Maar welke moet je kiezen?

Dat ligt eraan wat je wil gaan doen, wie het gaat doen en wat je wil doen. Als je een beginner bent in de E-commerce wereld en gaat zelf aan de slag om je website klaar te maken, dan kun je het beste kiezen voor Shopify. Maar als je niet een standaard website wilt en wellicht de website wilt laten maken door een specialist, dan zou ik kiezen voor WordPress. Dit komt omdat dit je zoveel meer opties biedt, maar niet elke onderneming heeft dit nodig om succesvol te worden. Dus er is niet dat het ene platform beter is dan het ander, maar het ligt volledig aan datgene wat je wilt doen met je website.