De laatste maanden werken voor een grote eCommerce klant, en dat inspireerde me om dit stukje te schrijven :-). Ik zal het hebben over hoe we voorkomen dat Magento duplicate content genereert voor hetzelfde product.

Hieronder staan enkele FAQ's die wij gaan behandelen:

  • Waar moet ik de canonical code plaatsen?
  • Is het een goed idee om een canonical tag van de *originele productpagina* te plaatsen op jouw affiliate site?
  • ‍Wanneer je meerdere websites hebt die hetzelfde product verkopen - heeft Google dan liever een noindex tag of een canonical tag?

‘Duplicate content’ is een van de meest voorkomende SEO valkuilen waar veel e-commerce sites mee kampen.  Webpagina’s worden als duplicaten beschouwd als de content ervan voor 85% identiek is. Het hebben van ‘duplicate content’  kan de SEO negatief beinvloeden.

Zoekmachine algoritmen zijn in staat de websites te ontdekken die meerdere URL's hebben die naar dezelfde informatie wijzen en ze te bestraffen. Google verwijdert URL's uit de index wegens duplicatie.

Ik snap het, jullie zijn geen e-commerce platform experts en dat zou je ook niet eens hoeven te zijn. Het is jullie taak om een expert te zijn in wat jullie bedrijf doet. Magento maakt standaard geen gebruik van canonical tag.

5 Redenen die Magento 2 populair maken

  1. Als je in een controversiële of een hoog risico industrie zit, dan is Magento flexibel.
  2. Sommige gevallen moet je veel controle hebben, zoals inde farmaceutische industrie, is het hebben van je eigen tech stack of servers heel belangerijk.
  3. B2B custom gebruikerservaringen.
  4. Flexibiliteit en schaalbaarheid voor het bouwen van een imperium. Wereld overheersing!
  5. Meer functionaliteit.

Magento wordt vaak wel beschouwd als een uitdagende eCommerce platform, vooral op het gebied van SEO. 

PROBLEEM

Het is heel goed mogelijk dat de ontwikkelaar bij het opzetten van je webwinkel verschillende pagina's heeft aangemaakt voor hetzelfde doel

Kijk naar de volgende URL: 

*https://mijnwinkel.nl/contact

*https://mijnwinkel.nl/contact/

*https://mijnwinkel.com/nl/index

*https://mijnwinkel.nl/contact/index/index

OPLOSSING

Gebruik canonical URL om dubbele content te voorkomen <head> <link rel="canonical" href="https://mijnwinkel.nl/contact" />  </head>

Dit soort URL paden zijn standaard instellingen in Magento. Je moet ze aanpassen waar mogelijk. Ga naar Stores > Configuratie > Algemeen en klik op het tabblad Web.

De canonical tag moet worden gebruikt voor pagina's die een exact duplicaat zijn, zodat zoekmachines weten welke te gebruiken/indexeren binnen de zoekmachine.

Op zoek naar het maken van SEO-vriendelijke URL's voor producten? Dit artikel geeft de allerbeste informatie.

canonical tag - groove-digital

Je kunt de canonical tag ook gebruiken om zoekmachines te vertellen wat de beste versie van een pagina of post is. 

illustratie hoe canonical tag werkt

Wanneer Google denkt dat je bewust seo-trucs aan het toepassen bent.

Google toont slechts één duplicaat pagina, waardoor alle andere landingspaginas uit de index en zoekresultaten worden gefilterd, jij hebt geen keus welke er word gerankt. In sommige gevallen kan ‘duplicate content’ gezien worden als het manipuleren van de zoekresultaten, met als gevolg dat jouw website een lagere positie krijgt of zelfs verbannen kan worden

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Oplossing voor de meeste issues

Er kunnen veel problemen in je websites zijn die je moet uitzoeken en wegwerken. Eén ervan is dat verschillende URL's naar dezelfde pagina leiden of dat er dubbele content op verschillende URL's staat.

Hier zijn een paar manieren om problemen met dubbele inhoud op te lossen:

  • Voeg een rel="canonical" link toe aan een van je duplicate pagina's om. zoekmachines te informeren welke pagina ze moeten tonen in de zoekresultaten.
  • Gebruik een 301 redirect van een duplicaatpagina naar de originele pagina.
  • Gebruik een rel="next" en een rel="prev" link attribuut om duplicaten van paginering op te lossen.
  • Instrueer GoogleBot om URL-parameters anders te behandelen met Google Search Console.
  • Zorg voor unieke inhoud op de webpagina
  • Voor meer informatie, lees deze artikelen: "Duplicate content" en "Dubbele URL's consolideren"

Canonical tag inschakelen Magento 2

Als het gaat om Magento winkels gebruiken we de canonical tag meestal. Het lost veel van de dubbele content issues op.

Handige links

Voor die verkopers die hun Magento 2 websites willen SEO optimaliseren, lijkt deze resource gemaakt door Amasty een goed startpunt te zijn.

FAQ

Waar moet ik de canonical code plaatsen?

Rel=canonical mag alleen in de <head> van een document staan. Een canonieke tag in de <body> sectie van een pagina zal worden genegeerd.

Wanneer je meerdere sites hebt die hetzelfde product verkopen - heeft Google dan liever een noindex tag of een canonical? Dezelfde informatie op beide sites.

Als jij de eigenaar bent van beide domeinen, moet je bedenken welke website je meer autoriteit wilt geven. Die kan je dan verwijzen met de canonical tag. Verder kan het geen kwaad om een iets andere productinformatie te schrijven voor de producten.

Maar wat als je pagina's hebt die je geïndexeerd wilt hebben, maar ze worden gemarkeerd als duplicaten?

Afhankelijk van je URL-structuur kan dit bijvoorbeeld gebeuren met productpagina's. Gebruik de canonical tag

Ik hoop dat het artikel nuttig voor je was! Wens je veel succes met je Magento 2 SEO strategie. Als je nog vragen hebt, stel ze dan gerust: mohamed@groove-digital.nl