1. Wat zijn WordPress en Webflow?

Wat is WordPress?

WordPress is een wereldwijd het meest gebruikte content management system (CMS). Volgens Envisage Digital werd in 2021 ruim 37% van alle websites op het internet aangedreven door door het WordPress CMS. 

WordPress is een open-source platform, wat inhoud dat iedereen toegang heeft tot de originele broncode van het platform en deze kan aanpassen zoals gewenst. Om van WordPress gebruik te kunnen maken is het van belang om een domeinnaam en hosting af te nemen waar om de WordPress omgeving op te installeren. Deze hosting en WordPress installatie kunnen wij natuurlijk voor je regelen!

Wat is Webflow?

Webflow is een SaaS (Software as a Service) applicatie dat het volledige proces van A tot Z intern voor jou regelt. Van het aanschaffen van een domeinnaam tot het installeren van top presterende hosting en van het creëren van een custom website tot het beheren van de content; Webflow biedt het allemaal aan onder één dak.

2. WordPress VS Webflow: de kenmerken op een rijtje

Zowel Webflow als Wordpress bieden eigenlijk alles wat je nodig hebt om een website live te zetten. Het is echter wel zo dat je voor sommige functionaliteiten in WordPress afhankelijk bent van externe plug-ins. Je kunt heel gemakkelijk een plug-in installeren in WordPress. In Webflow zitten alle benodigde functies ingebouwd in de SaaS applicatie.

Het voordeel van WordPress is in dit geval dat je met de hulp van eigenlijk alles kunt doen wat je maar kunt bedenken. Zonder te coderen kun je met plug-ins custom functies toevoegen aan je website en met een handomdraai werkend maken. De valkuil hierin is echter dat overmatig gebruik van plug-ins de website vertraagt.

Binnen Webflow moet je het doen met de functies die zijn ingebouwd in het platform. Er is met custom code wel flexibiliteit, maar als je niet kunt coderen is dit geen optie. Alle functies die zijn ingebouwd binnen webflow zijn echter al zeer volledig.

WordPres V.S. Webflow

3. Website bouwen met WordPress of Webflow

In WordPress is het mogelijk op allerlei verschillende manieren een website te bouwen. Er verschillende plugins die je kunt installeren die bekend staan als zogenaamde ‘page builders’. Met deze tools kun je gebruikmaken van vooraf ingesteld blokken en deze aanpassen met je eigen content. 

Het fijne van zulke page builders is dat het super intuïtief werkt door het ‘drag and drop’ systeem. Er zijn veel populaire pagebuilders in omloop binnen WordPress. De basis page builder vanuit WordPress is WP Gutenberg. Ander populaire plugins zijn WP Bakery Builder, Divi Builder en Elementor. De laatstgenoemde zullen we wat dieper in duiken.

Website bouwen met Elementor

Elementor is de meest populaire page builder voor WordPress van dit moment. De tool heeft een gratis versie die door iedereen gedownload en geïnstalleerd kan worden. Met de gratis versie kun je als starter al een volledige website maken, zonder ervaring als designer en zonder verstand te hebben van coderen.

Als je met Elementor een website gaat bouwen open je de page builder, en de rest spreekt eigenlijk voor zich. Je kunt vanuit het menu in de linker zijbalk een element selecteren en deze naar de pagina slepen. Vervolgens kun je de content die je wilt tonen heel gemakkelijk wijzigen door het element aan te klikken en wijzigingen door te voeren.

Elementor Pro

Bij Groove Digital beschikken we over de betaalde versie van de plugin: Elementor Pro. Met Elementor Pro zijn er geen limitaties in wat je wilt maken. Met vrijgekomen extra elementen die het pro-pakket aanbiedt is niets te gek. Alle klanten van Groove Digital die hosting & support afnemen kunnen gratis gebruik maken van Elementor Pro.

Wil je zelf Elementor Pro aanschaffen? Dan zijn de kosten hiervoor $49 per jaar. Wil je meer leren over hoe je een website kunt bouwen met Elementor? Bekijk dan de Elementor Academy voor uitgebreide instructievideo's en uitleg over het gebruik van de plugin

Website bouwen met Webflow

Ook Webflow heeft een visuele page builder die erg intuïtief werkt. Met de designer van Webflow sleep je, evenals bij Elementor, een element naar de pagina. Vervolgens kun je het element aanpassen naar de gewenste stijl.

Webflow heeft een zeer uitgebreide opleiding die ze gratis beschikbaar hebben gesteld voor iedereen. De Webflow University leert je van A tot Z hoe het platform in elkaar zit en helpt je met het bouwen van jouw Webflow website.

Animaties en interacties

Met zowel Elementor Pro als met Webflow kun je elementen laten bewegen en animeren. Bij Elementor zit je hierbij vast aan een pre-set van interacties en animaties die zijn voorgeprogrammeerd. In Webflow ben je vele malen flexibeler en kun je custom animaties en interacties bouwen zoals je ze in gedachte voor je ziet. Wat dat betreft is Webflow écht een voorloper. De mogelijkheden zijn eindeloos met ‘Webflow Interactions’.

4. E-commerce met WordPress of Webflow

In beide CMS systemen is het mogelijk om een webshop functionaliteit in te bouwen. Om een webshop te bouwen in WordPress zal je de plugin ‘WooCommerce’ moeten downloaden en installeren als uitbreiding van je WordPress omgeving. Bij Webflow zit de E-commerce functie al ingebouwd in de SaaS applicatie.

Het opzetten van een Webshop in Webflow is iets ingewikkelder dan het opzetten van een Webshop in WordPress. Echter, als de webshop eenmaal staat maakt de gebruiksvriendelijkheid van Webflow dat orders en producten makkelijk te beheren zijn dan in WooCommerce. 

Betaling van webshop orders

Voor zowel WordPress als Webflow geldt dat betalingen worden behandeld door een externe provider. Bij WordPress kun je hier zelf een keuzen maken uit verschillende aanbieders zoals Mollie Payments, WooCommerce Payments, Braintree. In Webflow worden betalingen door Stripe behandeld.

5. Prijzen: Wordpress vs Webflow

Prijzen van WordPress

Om gebruik te maken het open source platform van WordPress is geen betaling vereist. Echter, om een website online te kunnen zetten zal je wel eerst zelf een hosting moeten afnemen. Hiervoor lopen de prijzen uiteen. De prijzen van hosting van Groove Digital vind je hier.

Naast de hosting kan het zijn dat je een custom thema en plugins moet aankopen om het gewenste resultaat te halen. Er zijn ontzettend veel gratis thema’s en plugins te downloaden. Echter, voor sommige custom functies is een betaalde variant soms onvermijdelijk.

Prijzen van Webflow

Het gebruik van webflow is in de basis iets kostbaarder dan het gebruik van WordPress. Er zijn verschillend ‘pricing plans’. Onderstaand vind je een opsomming van de belangrijkste. Voor alle plannen geldt dat er zowel maandelijks als per jaar gefactureerd kan worden. Op de jaarlijkse plannen ontvang je 20% korting.

Site plannen

Site plannen van Webflow

De Site plans starten vanaf $0. Perfect om alvast te testen met het platform. Wil je live gaan met de website? Dan loop je al snel vast met de gratis functies. Een upgrade naar een van de ander plannen is dan onvermijdelijk.

E-commerce plannen

E-Commerce plannen van Webflow

Om een e-commerce webshop te laten draaien op webflow zijn de bovenstaande e-commerce plannen beschikbaar.