SEO
16.12.22
6 min

Ahrefs vs. SEMrush: Welke is de beste keuze voor zoekwoordonderzoek?

Ben je benieuwd welke van deze twee populaire SEO-tools het beste is voor jouw keyword onderzoek? Lees dan verder om het te ontdekken!"

SEO wordt steeds belangrijker SEO wordt steeds belangrijker om op orde te hebben en speelt een grote rol om gevonden te worden op het internet.

Als een top SEO bureau, wil Groove Digital laten zien hoe SEMrush en Ahrefs verschillen. In dit artikel vergelijken we deze tools op zoekwoord analyse. Ben je op zoek naar de ultieme SEO-tool voor jouw keyword research? Lees dan verder!

Wat zijn SEMrush en Ahrefs

De twee meestvoorkomende zijn Semrush en aHrefs. SEMrush en Ahrefs zijn beide al lange tijd op de markt en staan bekend als krachtige SEO-hulpmiddelen voor digitale marketeers.

SEMrush en Ahrefs zijn beide betaalde tools, wat betekent dat ze geavanceerde functies en mogelijkheden bieden die vaak niet beschikbaar zijn in gratis tools.

Wat is Semrush

SEMrush is een gerenommeerde SEO-tool die wordt gebruikt door veel professionals in de digitale marketingwereld.  Veel digitale marketeers gebruiken omdat het een veelzijdige en krachtige tool is die inzichten en hulpmiddelen dashboard zijn aantrekkelijk en eenvoudig te gebruiken.

Wat is aHrefs

Ahrefs is een andere populaire SEO-tool die wordt gebruikt door digitale marketeers. Net als SEMrush biedt het een breed scala aan functies en mogelijkheden om websites te analyseren en te verbeteren voor zoekmachines.

Met Ahrefs kun je bijvoorbeeld de positie van je website in de zoekresultaten volgen, zoekwoordenonderzoek doen om te zien welke zoektermen het beste presteren, en concurrentenanalyses uitvoeren om te zien hoe zij hun SEO aanpakken.

In tegenstelling tot SEMrush biedt Ahrefs ook een uitgebreid trefwoordenonderzoekstool, waarmee je kunt zien hoeveel zoekverkeer bepaalde zoektermen genereren en hoe moeilijk het is om op die zoektermen te ranken. Dit kan helpen bij het bepalen van de meest winstgevende zoekwoorden voor je website.

2. SEMrush VS Ahrefs: de kenmerken op een rijtje

Laten we een diepgaande vergelijking maken van de functies en mogelijkheden van SEMrush en Ahrefs, en kijken naar de sterke en zwakke punten van elke tool om te zien welke het beste bij jouw behoeften past.

Zoals je waarschijnlijk al hebt ontdekt, bieden beide tools veel waardevolle functies en mogelijkheden. Als je meer wilt weten over SEMrush en Ahrefs, dan zijn hier enkele extra details over de functies en mogelijkheden van beide tools:

SEMrush:

Biedt een aantal geavanceerde functies, zoals een SEO-ideeëngenerator en een tool voor het analyseren van de mobiele gebruiksvriendelijkheid van een website

Ahrefs:

Biedt een uitgebreid trefwoordenonderzoekstool met gegevens over zoekverkeer en moeilijkheidsgraden voor specifieke zoekwoorden

Biedt een aantal geavanceerde functies, zoals een tool voor het analyseren van de snelheid van een website en een tool voor het bewaken van backlinks

Het belangrijkste verschil tussen de twee is dat SEMrush geen uitgebreid trefwoordenonderzoekstool biedt, terwijl Ahrefs dat wel doet, wat kan helpen bij het bepalen van de meest winstgevende zoekwoorden voor een website.

Onze favoriete gratis SEO-tool voor zoekwoordonderzoek

Hoewel er gratis SEO-tools beschikbaar zijn, bieden betaalde tools als SEMrush en Ahrefs geavanceerde functies en mogelijkheden die niet beschikbaar zijn in gratis tools. Bovendien bieden beide tools een gratis proefperiode, waardoor je de tools kunt uitproberen voordat je besluit om een abonnement af te sluiten. Als je wilt weten of SEMrush en Ahrefs momenteel een gratis proefperiode aanbieden, kun je naar hun websites gaan en de informatie daar bekijken.

Welke tool is het beste voor SEO Keyword Onderzoek?

Er is geen simpel antwoord op de vraag welke tool het beste is voor SEO keyword onderzoek, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren. Zowel Semrush als Ahrefs bieden uitgebreide tools voor keyword onderzoek en beide gebruiken complexe algoritmen en data uit verschillende bronnen om relevante zoekwoorden en zoekwoordgroepen te identificeren.

Een belangrijk verschil tussen Semrush en Ahrefs is de manier waarop ze data verzamelen en analyseren voor hun keyword onderzoek. Terwijl Semrush data uit Google Analytics en andere bronnen gebruikt, maakt Ahrefs gebruik van hun eigen database van backlinks.

Zoekwoorden onderzoek met SEMrush of  Ahrefs

SEMrush

Om Semrush te gebruiken voor keyword onderzoek, kun je de volgende stappen volgen:

  1. Voer een zoekwoord of een zoekwoordgroep in het zoekveld in om de tool te laten zoeken naar relevante zoekwoorden en zoekwoordgroepen.
  1. Bekijk de resultaten van het zoekwoordonderzoek om te zien welke zoekwoorden en zoekwoordgroepen het meest relevant zijn voor jouw doelgroep en doelen.
  1. Gebruik de gegevens die Semrush biedt, zoals zoekvolume, concurrentie en zoekwoordvariaties, om je zoekwoordenstrategie te verfijnen en te bepalen welke zoekwoorden je moet gebruiken in je content en marketingcampagnes.

Met SEMrush kun je alle keywords zien waarvoor een concurrerende site momenteel rankt. De "Organische posities"-functie in SEMrush is vergelijkbaar met die in Ahrefs, met een paar kleine verschillen.  

Bijvoorbeeld, SEMrush en Ahrefs gebruiken beide verschillende methoden om te schatten hoeveel organisch verkeer een site krijgt vanuit hun eerste pagina rankings.  Echter, het unieke aan SEMrush is dat het rapport "Organische posities" veel meer diepgaande trefwoordgegevens biedt dan Ahrefs. 

Ahrefs toont je in principe zoekvolume, CPC en concurrentie voor specifieke zoekwoorden. SEMrush biedt uitgebreide informatie over elke term, zoals de trend van het zoekvolume en het aantal resultaten voor de zoekterm.

Ahrefs dashboard voor teespring.com

Het is aan jou om te bepalen of de rijke hoeveelheid gegevens die SEMrush biedt een voordeel of nadeel is, afhankelijk van je behoeften. Persoonlijk hou ik ervan om me te concentreren op de belangrijkste metrieken, wat betekent dat de gebruikersinterface van SEMrush soms wat overvol kan aanvoelen.

Als je een keyword-analist bent die snel 100+ termen moet analyseren, is het super handig om alles wat je nodig hebt op één plek te hebben. Gelukkig biedt Semrush een traditionele tool voor zoekwoordonderzoek waarmee je het zoekvolume en de concurrentie van een zoekwoord kunt bekijken.

SEO- en PPC-gegevens binnen handbereik hebben kan SUPER nuttig zijn

Ahrefs

Ahrefs heeft twee belangrijke keyword onderzoek functies:

  1. Keywordexplorer
  2. Organic keywords
  3. SERP Comparison - een nieuwe coole functie

Laten we eens kijken hoe elk werkt.

Ahrefs' Keyword Explorer is een krachtige tool voor keyword onderzoek, die meer biedt dan alleen het zoekvolume van een zoekwoord. Bijvoorbeeld, Keyword Explorer laat je ook zien hoeveel kliks je zou krijgen als je voor dat zoekwoord zou ranken. 

Dit is belangrijk omdat het je een idee geeft van het potentiële verkeer dat je kunt verwachten als je je website optimaliseert voor een bepaald zoekwoord.

Daarnaast is het ook handig dat Ahrefs Keyword Explorer je informatie biedt over het aantal zoekopdrachten en clicks op specifieke zoekwoorden. Clicks vertellen ons hoe vaak er op een specifiek trefwoord is geklikt gedurende een bepaalde periode. Een geweldige aanvulling!

Waarom is dit belangrijk?

Het is belangrijk om te weten hoeveel clicks een zoekwoord genereert. Dit is van belang, omdat Google de zoekresultatenpagina's (SERP's) steeds voller maakt met functies die kliks wegnemen van de organische zoekresultaten. Lees ons artikel; Wat is een Featured Snippet waar het 

Bovendien biedt Keyword Explorer ook gegevens die gerelateerd zijn aan het zoekwoord dat je onderzoekt, wat je kan helpen om je strategie te verfijnen en te verbeteren.

Oordeel

  • Ahrefs: Een krachtige SEO-tool voor het onderzoeken van zoekwoorden, backlinks en website-analyse.
  • SEMrush: Een uitgebreide SEO-tool voor het verbeteren van de zoekmachine-ranking, het ontdekken van concurrenten en het monitoren van het online gedrag van bezoekers.

Als het gaat om keyword onderzoek, bieden beide tools uitstekende mogelijkheden. SEMrush is echter beter geschikt voor digitale marketeers en agencies, omdat het een breed scala aan marketing-gerelateerde functies biedt, zoals advertentieonderzoek, concurrentieanalyse en website audit. Ahrefs is daarentegen meer gericht op SEO-specialisten en copywriters, met specifieke functies voor linkbuilding en content creatie, zoals backlink-analyse en zoekwoordonderzoek op basis van content.

Het is belangrijk om de juiste tool te kiezen die aansluit op jouw specifieke behoeften en doelen. Als je bijvoorbeeld voornamelijk bezig bent met het verbeteren van de SEO van je website, dan is Ahrefs waarschijnlijk een goede optie. Aan de andere kant, als je wilt werken aan een bredere digitale marketingstrategie, kan SEMrush beter aansluiten op jouw behoeften.

Semrush Gratis 14 Day Trial Banner
Probeer Semrush nu 14 dagen gratis.

Voor onze lezers, volg deze link om Semrush gratis te gebruiken en laat je online successen groeien met Groove Digital.

Mo Sahardid

Wij helpen bedrijven in

Boek Gratis Strategiegesprek

Boek een 100% gratis en vrijblijvend strategiegesprek met een van onze experts (t.w.v. €600). Dit is uitsluitend voor mensen die de groei van hun bedrijf serieus nemen. Nog enkele gratis plekken beschikbaar in maart.

100% waarde
100% gratis
100% vrijblijvend