Begrippenlijst

Wat is conversie?

Een conversie is het proces waarbij een bezoeker op een online platform wordt veranderd in een klant of lead.

Wat is conversie en hoe kun je mensen aanzetten tot actie?

Conversie is een essentieel concept in marketing, waarbij het doel is om bezoekers van een website of gebruikers van een app te stimuleren tot het uitvoeren van een gewenste actie, zoals het plaatsen van een bestelling, het invullen van een formulier of het aanmelden voor een nieuwsbrief. Hier zijn 10 effectieve manieren om conversies te stimuleren.

  1. Creƫer een overtuigende call-to-action: Maak gebruik van krachtige en duidelijke oproepen tot actie die de bezoekers aansporen om te handelen.
  2. Optimaliseer de gebruikerservaring: Zorg voor een intuĆÆtieve en gebruiksvriendelijke website of app, zodat bezoekers gemakkelijk de gewenste actie kunnen uitvoeren.
  3. Bied waardevolle inhoud: Zorg ervoor dat de inhoud relevant, informatief en waardevol is voor de bezoekers, zodat ze geneigd zijn om verder te gaan met de gewenste actie.
  4. Verminder afleidingen: Minimaliseer onnodige afleidingen en zorg voor een gestroomlijnde gebruikerservaring, zodat bezoekers gefocust blijven op de gewenste actie.
  5. Gebruik sociale bewijskracht: Toon positieve beoordelingen, getuigenissen of statistieken die de geloofwaardigheid van het product of de dienst versterken.
  6. Implementeer slimme formulieren: Maak het invullen van formulieren eenvoudig en beknopt, zodat bezoekers minder drempels ervaren.
  7. Personaliseer de ervaring: Pas de inhoud of aanbiedingen aan op basis van de interesses, voorkeuren of gedrag van de bezoekers, om hun betrokkenheid te vergroten.
  8. Optimaliseer voor mobiele apparaten: Zorg ervoor dat de website of app goed werkt en geoptimaliseerd is voor mobiele gebruikers, aangezien steeds meer mensen mobiele apparaten gebruiken om online te gaan.
  9. Test en optimaliseer: Voer A/B-tests uit om verschillende varianten van een pagina, call-to-action of formulier te testen en te optimaliseren op basis van de resultaten.
  10. Volg en analyseer: Houd de conversiegegevens bij en analyseer de resultaten om inzicht te krijgen in het gedrag van de bezoekers en de effectiviteit van de conversiestrategie.

Wat betekent CVR in marketing?

CVR staat voor Conversie Ratio en is een metriek die wordt gebruikt om het percentage bezoekers te meten dat een gewenste actie heeft uitgevoerd, zoals het plaatsen van een bestelling of het invullen van een formulier. Het berekenen van de CVR is eenvoudig: het aantal conversies wordt gedeeld door het aantal bezoekers en vermenigvuldigd met 100 om het percentage te krijgen.

Redenen achter conversiestijgingen of -dalingen

Analyse van Seizoensgebondenheid: Het is belangrijk om seizoensgebonden trends in je data te analyseren door de data van het huidige jaar te vergelijken met die van het voorgaande jaar, om de invloed van seizoensgebonden fluctuaties op je conversieratio uit te sluiten.

Analyse van de Positie van Zoekwoorden: Controleer de ranglijsten van je belangrijkste zoekwoorden om te zien of er veranderingen zijn geweest die mogelijk hebben geleid tot een daling in verkeer en conversies.

Analyse van de Conversieratio: Onderzoek mogelijke factoren op je website die kunnen hebben bijgedragen aan een daling in conversies, zoals wijzigingen in de layout, contentkwaliteit of technische problemen. Gebruik tools zoals Google Analytics om te identificeren waar bezoekers afhaken in je funnel.

Analyse van Externe Factoren: Houd rekening met externe invloeden, zoals veranderingen in consumentengedrag, economische trends en concurrentieactiviteiten, die van invloed kunnen zijn geweest op je conversieratio.

Wat is een conversiequote?

Een conversiequote is het percentage bezoekers dat een specifieke conversie heeft voltooid, zoals het doen van een aankoop of het aanmelden voor een nieuwsbrief. Het geeft aan hoe succesvol een website of marketingcampagne is in het stimuleren van de gewenste actie bij de bezoekers.

Conclusie

Conversie is een cruciaal onderdeel van marketing, waarbij het doel is om bezoekers aan te zetten tot het uitvoeren van een gewenste actie. Door effectieve strategieƫn toe te passen, zoals het creƫren van overtuigende oproepen tot actie, het optimaliseren van de gebruikerservaring en het gebruik van sociale bewijskracht, kunnen marketeers de conversies verhogen en hun doelen bereiken. Het meten van de conversie ratio (CVR) en de conversiequote biedt inzicht in het succes van de conversiestrategieƫn en helpt bij het optimaliseren van de marketinginspanningen.