Begrippenlijst

Wat zijn breadcrumbs?

Breadcrumbs, ook wel broodkruimelnavigatie genoemd, zijn een navigatiehulpmiddel op websites dat gebruikers in staat stelt om hun locatie binnen de website hiërarchie te begrijpen en gemakkelijk terug te navigeren naar eerdere pagina's.

Breadcrumbs, ook wel bekend als broodkruimelnavigatie, zijn een navigatiemiddel op websites dat de gebruiker laat zien waar ze zich bevinden binnen de websitehiërarchie. Ze worden vaak bovenaan de pagina weergegeven en geven de gebruiker een overzicht van de pagina's die ze hebben bezocht om bij de huidige pagina te komen.

Waarom zijn breadcrumbs belangrijk voor SEO?

Breadcrumbs hebben verschillende voordelen voor SEO en gebruikerservaring:

  1. Navigatie en gebruiksgemak: Breadcrumbs maken het gemakkelijker voor gebruikers om door de website te navigeren en hun weg terug te vinden naar eerdere pagina's. Ze bieden een duidelijke hiërarchie en structuur, waardoor bezoekers snel en gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken.
  2. Verbeterde gebruikerservaring: Door gebruikers te helpen bij het begrijpen van de websitestructuur en hun locatie binnen de site, dragen breadcrumbs bij aan een betere gebruikerservaring. Dit kan resulteren in een lager bouncepercentage en een hogere betrokkenheid op de website.
  3. Interne linkstructuur: Breadcrumbs dienen als interne links naar eerdere pagina's op de website. Dit helpt zoekmachines om de website beter te indexeren en de onderlinge relatie tussen pagina's te begrijpen.
  4. SEO-vriendelijke URL-structuur: Breadcrumbs dragen bij aan een goede URL-structuur, waarbij belangrijke trefwoorden en relevante zoektermen worden opgenomen in de URL's van de pagina's.

Hoe werken breadcrumbs?

Het proces van breadcrumbs omvat verschillende stappen:

a. Navigatiehiërarchie: Breadcrumbs maken gebruik van de hiërarchische structuur van de website om de positie van de gebruiker aan te geven. Dit betekent dat elke pagina wordt gecategoriseerd op basis van de pagina's erboven. Bijvoorbeeld: Startpagina > Categorie > Subcategorie > Huidige pagina.

b. Weergave: Breadcrumbs worden meestal weergegeven als een horizontale reeks links bovenaan de pagina, direct onder de paginatitel. Elke link in de reeks vertegenwoordigt een niveau van de hiërarchie en geeft de naam van de pagina weer.

c. Interactie: Gebruikers kunnen op een van de links in de breadcrumbs klikken om direct terug te navigeren naar de corresponderende pagina. Door op een hoger niveau in de hiërarchie te klikken, kunnen gebruikers gemakkelijk teruggaan naar eerdere pagina's zonder de navigatie of de browserknoppen te gebruiken.

Voordelen van breadcrumbs

  • Navigatiegemak: Breadcrumbs bieden gebruikers een duidelijke visuele indicatie van hun locatie binnen de website en maken het gemakkelijk om terug te navigeren naar eerdere pagina's zonder te verdwalen in de site-structuur.
  • Gebruikerservaring: Breadcrumbs verbeteren de gebruikerservaring door het verminderen van verwarring en het bieden van een gestroomlijnde navigatie-ervaring. Gebruikers kunnen snel context krijgen en de juiste weg terug vinden.
  • SEO-voordelen: Breadcrumbs dragen bij aan de zoekmachine-optimalisatie (SEO) van een website door het verstrekken van interne links en gestructureerde informatie aan zoekmachines. Dit kan helpen bij het verbeteren van de zichtbaarheid en het begrijpen van de website-inhoud.

Soorten breadcrumbs

  • Standaard breadcrumbs: Dit type breadcrumbs toont de hiërarchie van de pagina's in tekstvorm, waarbij elke link de naam van de pagina weergeeft.
  • Pad-breadcrumbs: Deze breadcrumbs tonen de volledige hiërarchie van de bezochte pagina, waarbij elke link de volledige structuur weergeeft, zoals "Home > Categorie > Subcategorie > Huidige pagina".
  • Attribuut-breadcrumbs: Dit type breadcrumbs toont aanvullende attributen of filters die worden gebruikt op de huidige pagina. Bijvoorbeeld: "Home > Categorie > Kleur: Blauw > Maat: L".

Breadcrumbs zijn een waardevol hulpmiddel om de navigatie en gebruikerservaring op websites te verbeteren, waardoor gebruikers gemakkelijk kunnen navigeren en zich oriënteren binnen de website-structuur.

Conclusie

Breadcrumbs zijn een handig navigatiemiddel op websites dat niet alleen de gebruikerservaring verbetert, maar ook een positief effect heeft op SEO. Door breadcrumbs op je website te implementeren, maak je het voor gebruikers gemakkelijker om door de website te navigeren, verbeter je de interne linkstructuur en zorg je voor een SEO-vriendelijke URL-structuur. Het is een kleine, maar waardevolle toevoeging die kan bijdragen aan het succes van je website.

Met een vrijblijvend gesprek garanderen wij een boost en helpen we je meer te halen uit je inspanningen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een strategie sessie!