SEO is een begrip wat iedereen tegenwoordig wel eens heeft gehoord. Maar wat is het eigenlijk? Dat ontdek je in dit artikel.
Heb je ooit gezocht naar iets op internet met behulp van een zoekmachine, zoals Google? Als je een website wilt laten opduiken in de lijst met zoekresultaten, dan is SEO (Search Engine Optimization) iets waar je mee bezig moet zijn.
SEO is het proces waarbij je jouw website optimaliseert om meer bezoekers te krijgen via de zoekresultaten van een zoekmachine. Dit gebeurt op een "organische" manier, wat betekent dat je geen geld hoeft te betalen om bovenaan de zoekresultaten te staan.
Er zijn veel verschillende zoekmachines die je kunt gebruiken, met Google, Yahoo! en Bing als de populairste. Maar er zijn ook andere zoekmachines om uit te kiezen, dus het is belangrijk om te overwegen welke het beste bij jou past.
Ben je geïnteresseerd in hoe je beter kunt begrijpen wat mensen zoeken op Google en hoe je kunt werken aan het verkrijgen van meer natuurlijk verkeer naar je website? In dit artikel gaan we dieper in op hoe Google werkt en hoe je het algoritme kunt gebruiken om je website beter zichtbaar te maken voor mensen die naar relevante zoekwoorden of zinnen zoeken. We gaan ook kijken naar hoe Google is veranderd door de jaren heen en wat dat betekent voor ons als website-eigenaren. Klinkt dat leuk? Laten we dan aan de slag gaan!
Google heeft veel meer data: de meeste algoritmes van zoekmachines baseren zich op gebruikersgegevens uit het verleden om de huidige versie van algoritmes aan te drijven. Google heeft 5 tot 6x zoveel marktaandeel als Bing en beschikt dus over 5 tot 6x zoveel gegevens om te analyseren en te gebruiken voor zijn algoritmen.
De resultaten zijn nauwkeuriger
Google gebruikt een complex algoritme om de meest relevante zoekresultaten te geven voor een bepaald zoekwoord of zin, wat kan bijdragen aan de nauwkeurigheid van de resultaten.
Vindt en registreert meer informatie
Google heeft een enorme databank met miljarden webpagina's die door hun crawlers zijn geïndexeerd, wat het mogelijk maakt om informatie te vinden over een breed scala aan onderwerpen
Sneller dan elke andere zoekmachine
Google heeft een uitgebreid wereldwijd netwerk van servers en een geavanceerd algoritme om de zoekresultaten snel op te leveren.
Mensen beginnen meestal met SEO, gericht op de meest relevante zoekwoorden voor hun bedrijf.
Dit zal vrij snel werken als je het grootste merk van het land bent, maar je zult het moeilijk hebben om een toppositie te krijgen als je geen gevestigd merk bent.
Om jouw site aantrekkelijker te maken voor zoekmachines, is je beste kans om te zoeken naar meer specifieke zoekwoorden die mensen zoeken. Deze zijn bekend als long-tail zoekwoorden, en ze zijn uiterst belangrijk voor je SEO strategie.
Zoekmachine optimalisatie zorgt dus voor een betere vindbaarheid van jouw website.
Als ik gebruikers wil aantrekken die op zoek zijn naar iets wat ik kan aanbieden, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat mijn website wordt getoond voor relevante zoekwoorden of zinnen. Als iemand iets zoekt wat ik niet kan aanbieden en toch op mijn website terechtkomt, is de kans groot dat ze snel weggaan. Dit kan een negatief effect hebben op mijn conversiepercentage, omdat de gebruikers die op mijn website komen niet geïnteresseerd zijn in wat ik te bieden heb. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat ik alleen geschikte leads aantrek, omdat dat het conversiepercentage kan verbeteren.
Er zijn een aantal manieren waarop SEO kan helpen om geschikte leads aan te trekken:
Het Amerikaanse Backlinko heeft onderzoek gedaan naar de belangrijkste factoren voor websites onderzocht. Die rankingsfactoren maken deel uit van het topgeheime algoritme van Google, dat 500-600 keer per jaar wordt bijgewerkt. Het algoritme was 10 jaar geleden totaal anders. Het is geëvolueerd om beter aan te sluiten bij de zoekopdracht van de gebruiker.
Google bepaalt de ranking van websites voor een bepaalde zoekopdracht op basis van verschillende ranking factoren, zoals de kwaliteit en relevantie van de website voor de zoekopdracht, de autoriteit van de website, de gebruiksvriendelijkheid van de website en andere factoren. Als een website aan al deze factoren voldoet, kan deze hoger in de zoekresultaten verschijnen, wat kan leiden tot meer bezoekers en een hogere conversie.
In deze infographic zullen we een kijkje nemen bij het proces dat Google gebruikt om websites te ranken voor zoekopdrachten en hoe dit verandert naarmate de tijd verstrijkt. We zullen ook kijken naar de belangrijkste rankingfactoren en hoe je ervoor kunt zorgen dat je website hoog in de zoekresultaten van Google verschijnt.
Als we 10 jaar geleden terugkijken, zijn de algoritmen van Google voortdurend veranderd om slechte praktijken van gebruikers aan te pakken om ervoor te zorgen dat hun webpagina's een goede zoekmachinepositie hadden. Dit zijn de meest relevante algoritme wijzigingen.
Vóór 2011 was het positioneren van een website relatief eenvoudig met praktijken die tegenwoordig alle alarmbellen van Google zouden doen afgaan.In die tijd was het voldoende om het hoofdzoekwoord herhaaldelijk door de tekst heen te plaatsen om een goede positie in de zoekresultaten te behalen, hoe vaker hoe beter. Met de komst van Google Panda werd kwaliteit echter belangrijker dan kwantiteit. Deze update bestrafte websites met weinig waardevolle inhoud en websites die inhoud dupliceerden. Er zijn sindsdien nog veel meer updates geweest, zoals Penguin, Hummingbird en BERT, die hebben bijgedragen aan het veranderende landschap van SEO.
Wil jij aan de slag met SEO maar kun je daar wat hulp bij gebruiken? Een SEO Specialist helpt jou winnen door deze vragen van Google te beantwoorden: hoe weet Google van uw website? En hoe kan Google weten waar uw website over gaat?
"Crawling is een belangrijk proces waarbij Google's crawler of bot naar alle inhoud op een pagina kijkt en deze analyseert. Dit is de eerste stap in het proces van indexering, wat betekent dat een pagina in aanmerking komt om te verschijnen in de zoekresultaten van Google (SERP's).
Een pagina kan om verschillende redenen gecrawld worden, zoals het hebben van een XML sitemap die Google kan lezen en die verwijst naar nieuwe pagina's. Als Google besluit dat een pagina relevant en van hoge kwaliteit is, kan het besluiten om de pagina te indexeren. Echter, alleen omdat een pagina gecrawld is, betekent nog niet dat het ook geïndexeerd zal worden.
Er zijn een aantal stappen die een crawler neemt om pagina's te indexeren:
Hulp bij SEO
Wil je hulp bij SEO van je website dan ben je bij Groove Digital aan het juiste adres. Hier helpt Groove Digital je mee:
Dat was het voor vandaag! Binnenkort meer artikelen... Heb je na het lezen feedback op dit artikel? Neem gerust contact met ons op!
Wij helpen bedrijven in
Boek een 100% gratis en vrijblijvend strategiegesprek met een van onze experts (t.w.v. €667). Dit is uitsluitend voor mensen die de groei van hun bedrijf serieus nemen. Nog enkele gratis plekken beschikbaar in maart.